Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co to jsou "šibřinky"?

10. 4. 2013

 

Malé zamyšlení - Co to jsou ŠIBŘINKY ?

 

Trocha historie

Šibřinky. Kde se to slovo vzalo?

Pochází údajně z německého schabernack – škodolibý žert, posměšný kousek. Již J. A. Komenský použil slovo podobné „šibřinkám” ve svém Labyrintu světa. Ale tam mělo význam jako podvod, šizení, což Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner nevěděli. Tito zakladatelé Sokola se nechali inspirovat Jungmannovým slovníkem (1835). Zde se uvádějí šibřinky jako šašky, žerty, frašky. Zkrátka – synonymum pro masopustní veselí.
 

A proč zrovna sokolské šibřinky?

Některé historické prameny uvádějí, že rakousko-uherské úřady nepovolily Sokolu Pražskému konání sokolského plesu – a tak se vlastně úřední zákaz obešel, když se pro plesání a veselení ke konci masopustu použilo označení šibřinky, slovo, jehož obsah úřady v podstatě neznaly.

První šibřinky se tak konaly 25. února 1865 v Sokole Pražském a tradice, která tak byla položena, se v sokolských jednotách udržuje dodnes.


 

Po celé republice

Šibřinky, plesy, maškarní bály se konaly letos v sokolských jednotách v podstatě ve všech regionech. Někde se konaly šibřinky a karnevaly pro děti, jinde plesy, šibřinky a bály pouze pro dospělé, některé jednoty uspořádaly šibřinky hned dvoje – jedny pro děti, druhé pro dospělé.


 

Z časopisu České obce sokolské SOKOL, březen 2013