Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto-kruhy 2014 přivedou na svět lavičky a originální kachle

22. 6. 2014

Bohumínskou částí Záblatí se rozezní motorové pily, dláta a sekyry v sobotu 28. června v 10 hodin dopoledne, kdy se řezbáři pustí do výroby originálních dřevěných laviček. V průběhu sedmi až osmi dnů dají vzniknout lavičkám, které najdou místo v nově založeném náměstíčku naproti sokolovny v Záblatí.

Lavičky budou mít srdeční vztah k Bohumínu, protože čtyři mistři řezbáři je vytvoří z bohumínských stromů, jejichž léto-kruh života se naplnil. Přesto neskončí někde jako polena v peci, ale najdou duchaplné uplatnění. Pro lavičky už máme na náměstíčku vybrané přesné umístění, těšíme se,“ říká Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška.

Zajímavostí Léto-kruhů 2014 budou odkazy příštím generacím ve formě mozaikových kachlů. Originální čtverce dostanou silnou vazbu k Bohumínu a jeho části Záblatí. Na jejich vzniku se budou podílet vybrané místní zájmové spolky - každý bude mít jeden vlastní originální kachel, který následně umístí do prostoru nového náměstíčka. Pod pojmenovaný kachel členové spolku uloží dokument o sobě a svém poslání.

Multižánrový festival Léto-kruhy bude každý den začínat v 10 hodin dopoledne a dění se nezastaví až do pozdně odpolední 17. hodiny. „Každý den chystáme program děti s výtvarnými pracemi, hrami a zpěvem. Do tvůrčích dílniček se autorsky zapojí například učitelka Lucie Semančíková se svými studenty z recitačního oboru. Každé odpoledne budeme s Vojtou Stýblem a jeho partou učit děti žonglovat a pokud se dobrá věc podaří, vznikne díky občanskému sdružení VizeArt i originální pítko pro ptáčky, které rovněž najde místo na náměstíčku,“ popisuje Kamila Smigová. Program pro děti bude probíhat pod záštitou volnočasového Klubu U létající ryby (společný projekt OS Maryška a Domu dětí a mládeže Fontána Bohumín).

Velké léto-kružní finále je v Záblatí na programu v pátek 4. července od 17 hodin, kdy proběhne zahradní slavnost. Na děti čeká program plný her, soutěží a tance s Terezou Sochovou. Od 19 hodin zahraje bluegrassová kapela Wind. Mistři řezbáři spolu s aktéry tvůrčích dílen předvedou vzniklé práce a výrobky.

12. ročník festivalu Léto-kruhy pořádá občanské sdružení Maryška. Letošními hlavními spoluorganizátory jsou TJ Sokol Záblatí, FK Slovan Záblatí, komise pro městskou část Záblatí, občanské sdružení ALMA MATER, Sbor dobrovolných hasičů Záblatí a občanské sdružení VizeArt. Akci finančně podporuje grantem město Bohumín.

Podrobnosti k festivalu pořadatelé zveřejňují na webu www.maryska.cz.

Lukáš Kania

www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/16582-leto-kruhy-2014-privedou-na-svet-lavicky-a-originalni-kachle.html