Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masarykova lípa zase vysazena

30. 11. 2018

"Získala jsem od Pavla Čempěla fotky z archívu OKA týkající se původní lípy, která byla z vděčnosti zasazena žactvem obecné školy ve třicátých letech minulého století a věnována Masarykovi.

Byla napadena parazitem, proto ji sokolská jednota nechala v roce 2011 hasiči porazit. 

Dnes tuto myšlenku opět obnovíme a opět žáci záblatské školy vysadí novou Masarykovu lípu, a to u příležitosti 100. výročí republiky. Stane se ve 12.00 hodin za účasti zástupců místních složek (Sokol, Slovan, SDH Záblatí) v Záblatí u sokolovny."

Pavla Skokanová, 29. 11. 2018

Výpis z městských novin OKO:

Záblatská Masarykova lípa omládla

V pětatřicátém vysadilo žactvo obecné školy v Záblatí Masarykovu lípu. Prezidentovi z vděčnosti. Lípa vydržela na svém místě, mezi zbrojnicí a sokolovnou, 76 let. Nakonec ji bohužel zahubilo agresivní jmelí a zubožený strom bylo nutné pokácet. Po několikaleté přestávce se ale národní strom na místo vrátil. 29. listopadu proběhla výsadba mladé lípy, která bude mít opět přízvisko »Masarykova«.

Původní lípu se Sokol Záblatí, na jehož pozemku stála, snažil zachránit. Hasiči ořezali jmelím napadené větvě, jenže ani to nestačilo. Parazit lípu tak zdecimoval, že bylo v roce 2011 jediným řešením skácení. Nyní u příležitosti stého výročí republiky se sokolové rozhodli, že vysadí na stejném místě lípu novou. Ovšem nikoli jako »strom republiky« jako v ostatních případech letošních výsadeb, ale coby pamětní lípu Masarykovu.

„Chtěli jsme, aby byl symbol lípy přímým odkazem té předešlé. Proto se na místo vrátí i balvan s původní pamětní deskou,“ vysvětlila místostarostka Sokola Záblatí Pavla Skokanová. Kámen s cedulí popisující událost ze 7. března 1935 odpočíval po skácení lípy sedm let v depozitáři. Nyní se opět podívá na světlo, ve zrestaurované podobě a doplněný o aktuální pamětní desku se současným letopočtem.

(tch)

 

Náhledy fotografií ze složky 2018-11-29 Výsadba Masarykovy lípy