Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 100 let založení polského Sokola v Raciborzi

1. 11. 2014

17.10. v 10 hod. se uskutečnil slavnostní nástup před olympijským sportovním centrem, kde se položily věnce, kytice, vztyčila sokolská, polská a olympijská vlajka k oslavě 100 let  od založení Sokola v Raciborzi a na počest tragické letecké havárie Polského vládního letadla ve Smolensku v roce 2010.
Pietního aktu se zúčastnili vládní piloti Polské republiky (společné foto č.3), polský olympijský výbor z řad úspěšných sportovců-medailistů, sokolové z celého Polska, Opavy, Ostravy a Bohumína, dále vládní činitelé Polské republiky, primátora Raciborze, duchovních a významných osob Raciborze. Poté jsme se v olympijském sportovním centru zúčastnili předávání medailí nejúspěšnějším sportovcům Polské republiky s nově otevřenou síní slávy.

Po předání medailí v olympijském sportovním centru jsme autobusem odjeli na konferenci, která se konala na Vysoké škole v Raciborzi, kde se přednášelo o historii a současnosti polských Sokolů a Polské republiky a kde svůj proslov měl Jiří Němec za naší Sokolskou župu Beskydskou Jana Čapka o historii Českého Sokola.

Ve večerních hodinách v domu kulturu proběhlo předání ocenění významným členům Sokola, olympijským sportovcům a osobnostem. Po předání pamětních listů a medailí následoval kulturní program.

18.10. v 9 hod. jsme se zúčastnili s naším praporem mše v kostele nanebevzetí Panny Marie v Raciborzi, následně pietních aktů u dvou památníků a následného slavnostního pochodu do zámku Piastowski v Raciborzi, kde proběhlo slavnostní otevření Sokolského muzea - prapory, obleky, obrazy - vše co spojuje historii s polským Sokolem.
Poté následovalo v zámku promítání o historii polského Sokola a proslovy ministra sportu, olympijského předsedy, univerzitních profesorů, primátora a starostů Sokola. Poté vystoupil skvělý pěvecký sbor z Raciborze a víkendový program byl ukončen.

Fotky posílám v příloze.

Na závěr bych chtěl dodat, že to byla opravdu organizačně povedená a pěkná akce v polské Raciborzi - klobouk dolů...! :-)

Mnoho dalších fotek je na webu - www.naszraciborz.pl

http://www.naszraciborz.pl/site/art/1-aktualnosci/0-/38195-100-lecie-towarzystwa-gimnastycznego-sokol-w-raciborzu.html#2

 (187 fotek v galerii).

 http://www.naszraciborz.pl/site/art/1-aktualnosci/0-/38204-polskie-sokoly-zjechaly-na-raciborski-zamek.html#1

 (314 fotek v galerii).


Mějte se a se Sokolským NAZDAR! :-)

David

 

Náhledy fotografií ze složky 2014-10-18 Raciborz