Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šibřinky v Záblatí na vlně letošního Všesokolského sletu

12. 3. 2024

Letošní XVII. všesokolský slet je velkou oslavou sportu pro všechny nejen v České obci sokolské. V roce 2022 uplynulo 140 let od prvního sletu v roce 1882, což podtrhuje unikátní tradici této události. Vyvrcholení příprav, které trvají šest let, tedy sletový týden v Praze bude od 30. června do 5. července 2024. Cvičit se bude na Edenu a očekává se účast 20 tisíc cvičenců ve dvanácti hromadných skladbách.

Naše členky záblatského sokola vystoupí v osmiminutové skladbě nazvané „V rytmu srdce“, a to v počtu 32 cvičenek. Tuto skladbu pro ženy a dorostenky nacvičuje Dáša Vašková. V Bohumíně ji předvedou veřejnosti 18. června na náměstí Svobody ve Starém Bohumíně,“ uvedla místostarostka TJ Sokol Záblatí Pavla Skokanová.

Proč nese sokolský ples název „Šibřinky“? Šibřinky ve staré mluvě české (z napodobení vrabčího hlasu) znamenají frašky, žerty, šašky neb kudrlinky. První šibřinky uspořádal Sokol Pražský už v roce 1865, velmi rychle je následovaly akce v dalších sokolských jednotách a ty se staly nedílnou součástí společenského dění v českých obcích. Vždy měly nejen význam společenský, ale stejně jako řada dalších společenských událostí, pořádaných vlasteneckými spolky, byly i významným počinem českého obrození. Na plesech se mluvilo jen česky, česky byly tištěny i plakáty, pozvánky a jídelní lístky, taneční pořádky obsahovaly i vlastenecké verše českých básníků a utvrzovalo se národní uvědomění. Šibřinky také měly vždy jedno téma, jímž se řídila výzdoba sokoloven i oblečení návštěvníků.

(rzp)

foto: Pavla Skokanová

https://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/29343-sibrinky-v-zablati-na-vlne-letosniho-vsesokolskeho-sletu.html

 

Náhledy fotografií ze složky 2024-03-09 Šibřinky