Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Záblatí si připomínáme Památný den sokolstva

8. 10. 2014

8. října si v Památný den sokolstva Česká obec sokolská připomíná památku a odkaz všech sokolů, kteří ve více než 150 let trvající historii sokolského hnutí přinesli v boji za demokracii, národní samostatnost a svobodu oběť nejvyšší.

Sokolové ze Záblatí k vzpomínce přizvali žáky základní školy. „Společně položíme malý věneček u sochy Sokola, která vznikla na letošním ročníku festivalu Léto-kruhy. Poté se s dětmi přesuneme do areálu blízké sokolovny, kde jim ukážeme naše nejen sportovní zázemí,“ říká místostarostka TJ Sokol Záblatí Pavla Skokanová.

Legenda k obrázku: Mladou dívkou na plakátu je socha od akademického sochaře Josefa Nálepy, která je součástí památníku obětem druhé světové války umístěného v atriu v Tyršově domě. Především pamětníci a příslušníci starší sokolské generace poznají v pozadí za dívkou slavný nástup mužů při sletu v roce 1938. Jemnost dívky kontrastuje s mohutností a energií tisíců mužů v pozadí a její výraz napovídá smutné osudy mnohých z nich, navzdory jejich odhodlání, v následujících letech.

Lukáš Kania

Převzato z:

www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/17122-v-zablati-si-dnes-pripominaji-pamatny-den-sokolstva.html

 Plakát

 

Náhledy fotografií ze složky 2014-10-08 sokolský den