Jdi na obsah Jdi na menu
 


V záblatské sokolovně se nadělovalo hned třikrát

13. 12. 2017

V záblatské sokolovně se nadělovalo hned třikrát

V předvánoční čas sokolky v Záblatí pořádají tradiční akci nazvanou LUCINKY. Svátek svaté Lucie patří především ženám a dívkám. Tento den mají věnovat zahálce a odpočinout si. Svátek je také plný magie. Je to ideální den na ochranu proti čarodějnicím a zlým kouzlům! Například se věřilo, že když dá hospodyně každý den stranou kousek těsta s kořením, nebudou mít nad domácností čarodějnice žádnou moc. Děvčata ze Záblatí dodržely tradici jen na půl, v úterý 12. prosince dopoledne si napekly a připravily občerstvení a až podvečer věnovaly předvánoční zábavě.

Tradičně se hodnotilo celoroční dění v Sokolu a samozřejmě se nadělovalo. Letos byly přizvány také cvičenky ze sokolské jednoty z Rychvaldu. Vánoční hvězdu dostaly všechny jubilantky, které v roce 2017 oslavily kulaté výročí a také cvičitelky Hilda Šustrová , Alena Vašková a Otýlie Bartečková, které vedou cvičení žen v tamní sokolovně.  O ten největší dárek v podobě nového osvětlení tělocvičny a přisálí (nářaďovny) se postarala firma, která právě včera dokončila rekonstrukci osvětlení. Tato akce, která přinese zejména velkou úsporu provozních nákladů,  stála 150 tis. Kč a je plně hrazena z dotací. Půlku zafinancovala Sokolská župa Beskydská Jana Čapka a druhou půlku Město Bohumín. Cvičenky, které se sejdou 2. ledna 2018 opět na značkách se na nově nasvícenou tělocvičnu těší, v příštím roce zde stráví spoustu hodin zejména nácvikem skladby Ženobraní, který bude finišovat. S touto skladbou budou reprezentovat jednotu a město Bohumín na Všesokolském sletu v Praze v červenci 2018 .

Pavla Skokanová, místostarostka T.J. Sokol Záblatí

https://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/21341-svata-lucie-ve-znameni-darku-jubilantkam-a-cvicitelkam.html

 

Náhledy fotografií ze složky 2017-12-12 Lucinky