Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemřel nejstarší bohumínský občan a sokol

23. 1. 2015

Bratr Evžen Škuta byl stejného stáří jako naše sokolská jednota. Narodil se za Rakouska-Uherska, jako šestiletý kluk zažil vznik Československa, v dospělosti druhou světovou válku a u moci hned dvanáct prezidentů.

Už jako žák a dorostenec cvičil v Sokole. Vzpomínal: ,,V Sokole jsme samozřejmě nacvičovali na slet. My, dorostenci jsme byli vedeni bratrem Jarošem. Do Prahy jsme jeli v dobytčácích, přesto, že tyto podmínky byly nevlídné, vždy jsme se k sobě chovali pěkně a ohleduplně, jak nás k tomu v jednotě vedli. Moc rádi jsme chodili na výlety. Byla to příležitost pobavit se a vyhrát si. Po večerech jsme se scházeli na kalandrech u Hynerky, vedly se debaty, zpívalo se, poté jsme se vydali na Písky a do Březiny...“

Bratr Evžen se jako student aktivně zapojil při stavbě záblatské sokolovny v roce 1930, tedy v roce, kdy maturoval. Rád vyprávěl jak s knížkami ,,pod paží“ přicházel na staveniště a pracoval spolu s ostatními nadšenci. Pak odešel na studia, poté vypukla druhá světová válka a později nastal totalitní režim, takže do Sokola vstoupil až v roce 1990 a to už jen jako sympatizující člen.

Moc rádi na něho a jeho myšlenky a příběhy všichni vzpomínáme. Jeho fotografie je součástí tabla z prosince roku 2011, kdy naše jednota slavila sto let a za pár dní 10. ledna slavil stovku také bratr Evžen.

Blanka Freitagová, starostka T.J. Sokol Záblatí

Evžen Škuta