Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byli jsme u toho ....

26. 4. 2013

Sešli jsme se večer ve čtvrtek 25. dubna po 20,00 hodině u sochy Svaté Anny v Záblatí s cílem pozorovat avizovaný úkaz na obloze.
 

A opravdu! Na noční obloze proběhlo nepatrné zatmění Měsíce. Severní okraj zemského souputníka se lehce zanořil do zemského stínu. Díky jasné obloze bylo možné pozorovat tento astronomický úkaz bez dalekohledu.
 

Petr Bielan zachytil úplněk fotoaparátem na stativu:

mesic-1.jpg

Dalšího výrazného zatmění Měsíce se pak podle odborníků dočkáme až na státní svátek v pondělí 28. září 2015, kdy časně ráno nastane úplné zatmění Měsíce. V plném zemském stínu Měsíc setrvá téměř hodinu a čtvrt a díky zemské atmosféře bude mít neobvyklé naoranžovělé zbarvení.


 

 

Celý úkaz souvisí pouze se třemi tělesy Sluneční soustavy - tedy se Sluncem, Měsícem a Zemí. Slunce je zdrojem světla, tudíž za oběma dalšími tělesy vzniká kuželovitý stín. Země krouží okolo Slunce na své oběžné dráze, která leží na myšlené rovině zvané ekliptika. I Měsíc, obíhající okolo Země, má svou oběžnou dráhu položenou na myšlené rovině. Obě roviny jsou však odchýleny o úhel zhruba 5°. Proto je běžné, že Měsíc zemský stín velmi často mine. Avšak díky tomu, že Země obíhá okolo Slunce, je poloha měsíčního úplňku při každé lunaci (tj. doba, za kterou Měsíc Zemi obletí) odlišná. Nejen, že každý další úplněk (myšleno Měsíc ve fázi úplňku) zdánlivě leží v jiném souhvězdí, ale také je odlišná odchylka mezi Měsícem a ekliptikou. Je-li úplněk od ekliptiky odchýlen pouze o méně než 1,5°, můžeme spatřit měsíční zatmění.

Použity informace ze zdroje ,,iDnes.cz“
 

Zapsala Pavla Skokanová

mraky-male.jpg

noc-s-mesicem-maly.jpg

 

Fotil Petr Bielan a ve fotoalbu Pavla Skokanová.

 

Náhledy fotografií ze složky 2013-04-25 Zatmění měsíce