Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pálení čarodějnic 2013

2. 5. 2013

Tak jako každý rok i letošní poslední dubnovou noc vzplanul oheň na kopci v Záblatí. 

Tradiční průvod bab, ježibab a čarodějnic se vydal ze školní zahrady Na Pískách do areálu sokolovny. Zde byla slavnostně spálena Moréna a přivítali jsme jaro, které jsme letos obzvláště dlouho vyhlíželi. No a začalo bujaré veselí – skákání v hradu, jízda na autíčkách, opékání párků a hlavně tanečky a soutěže s Terezkou Sochovou, která si letos zaslouží velkou medaili. Přes tři hodiny bavila desítky dětí, které se ani chviličku nenudily. Celkem se prodalo přes dvě stovky párků a kupa cukrové vaty.

Akci, které se tradičně zúčastnily stovky nadšených návštěvníků, připravily tyto organizace:     T.J. Sokol Záblatí, SDH Záblatí, místní ZŠ a MŠ a komise pro městskou část Záblatí. Hlavním sponzorem bylo město Bohumín.

Počasí nám přálo, proto jsme se rozešli až ve večerních hodinách – tj. na začátku Filipojakubské noci.  Co se říká o této noci? Je považována za nejmagičtější v roce.

Kdysi dávno lidé věřili, že se na vršky kopců a hor slétávají čarodějnice na tajemné sabaty, kde čarovaly. Proto se zapalovaly ohně, při nichž byla spálena smolná košťata, která se vyhazovala do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít magickou moc pro úrodu. Dobytek, jenž prošel popelem, měl být zdravý a plodný. Stejně tak lidé, jež skočili přes oheň. Lidé také věřili, že se o této noci otevírají jeskyně, v nichž je ukrytý poklad.

Skokanová Pavla

P.S. A proč se noc jmenuje Filopojakubská, když 30.4. má svátek Blahoslav? Tak ji nazvala církev, podle apoštolů Filipa a Jakuba.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2013-04-30 Pálení čarodějnic