Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvánoční setkání žen aneb Lucie noci upije

16. 12. 2016

Potlach se  konal ve čtvrtek 15. prosince a programu se ujaly sestry Vanda Vyletělková a Alena Vašková. Tradičně se gratulovalo letošním jubilantkám a smutná vzpomínka byla věnovaná také sestře Valerii Rajnoškové, se kterou jsme se letos rozloučili.

Plánovala se také  trasa  PŘEDSILVESTROVSKÉHO pochodu, který se uskuteční v pátek 30. prosince a bude zakončen obědem v restauraci RUSTIKAL na ulici Hraniční v Dolní Lutyni. Cvičitelka Alenka Vašková také zahájila nábor cvičenek na nácvik skladby  „Ženobraní“ na XVI. všesokolský slet 2018.

A jak probíhaly oslavy svaté Lucie v minulosti?

Oslavy svaté Lucie patřily především ženám. Domy obcházely Lucky, vysoké postavy v bílém a s dlouhým nosem, které kontrolovaly hospodyně, zda nepracují. V tento den jim totiž bylo zapovězeno drát i příst. A kterou by Lucka přistihla, té by naplnila komínem světnici vřeteny, aby je do rána napředla. Jistotu ale nemohly mít ani ty ženy, které pověře nevěřily. Stavení obcházely sousedky a kontrolovaly se navzájem. A běda té, která den klidu nedodržovala. Veškerou dosavadní práci jí škodolibě zhatily.

A co říkají pranostiky? 

Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc.

Co jsme si popřály na závěr setkání?

Do Štědrého dne zbývá už jen opravdu pár dní. Užívejme toho zvláštního a krásného, voňavého období plnými doušky.

Pavla Skokanová

https://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/19926-sokolky-ze-zablati-se-chystaji-na-pochod-i-na-slet.html

 

Náhledy fotografií ze složky 2016-12-15 Lucinky