Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzdali hold statečným sokolským obětem

19. 10. 2020

Na řadě míst v Česku se konaly pietní akty a také večery sokolských světel – pouštění lodiček se svíčkami za sokolské oběti. Ve velkých městech kroužily vozy hromadné dopravy s vlaječkami, Senát a mnohé úřady vyvěsily sokolské prapory. Jeden vystoupal na stožár společně s městským praporem také před bohumínskou radnicí. Při slavnostním ceremoniálu zároveň starosta Petr Vícha předal do rukou starosty Sokola Bohumín Alfréda Hermanna peněžitý dar. Bohumínská jednota totiž právě letos slaví sté výročí založení.

Po aktu u radnice se zástupci jednot a župy přemístili do Záblatí, kde položili kytici u dřevořezby sokola v parčíku naproti sokolovně. „Pak jsme se vydali na blízký hřbitov a zapálili svíčky na hrobech našich bohumínských bratrů, kteří se zasloužili o obnovení sokolské činnosti po roce 1989. Záblatského Miloše Freitaga, náčelníka jednoty a zakladatele oddílu stolního tenisu. A Zdeňka Gregora, dlouholetého starosty TJ Sokol Bohumín a rovněž starosty Sokolské župy Beskydské Jana Čapka,“ informovala místostarostka záblatského sokola Pavla Skokanová.

Datum památného dne se vztahuje k událostem roku 1941, kdy zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich zahájil likvidaci sokolské organizace. Nacisté totiž považovali Sokol za nejnebezpečnější organizaci, která se angažuje v odbojovém hnutí. Heydrichovým výnosem byla Česká obec sokolská rozpuštěna, její majetek zabaven a v noci na 8. října 1941 spustilo gestapo »Akci Sokol«. Zatklo na 1 500 činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Téměř nikdo z nich se konce války nedožil. 8. říjen 1941 se stal nejtemnějším dnem ve 158leté historii nejstarší tělocvičné organizace.

Autorem článku a fotografií před bohumínskou radnicí je redaktor bohumínských městských novin OKO Pavel Čempěl.

 

Náhledy fotografií ze složky 2020-10-08 Památný den sokolstva