Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z deníčku sestry Marty ...

11. 7. 2012

1. den - odjezd do Prahy

Po desáté hodině jsme odjely do Prahy. Opustily jsme své nejmilejší a vydaly se vstříc dobrodružství. Ve vlaku jsme si pošmákly na dobrotách, které napekly naše sestry (koláče, ovocné buchty). Myslely na nás všechny. Ubytovány jsme na Novodvorské na Kačerově. Pavla s Aničkou jsou mé spolubydlící.

2. den - průvod Prahou

Dopoledne se řadíme do průvodu. Atmosféra je báječná. Okolo stojící davy skandují a my taktéž. Po průvodu jsme se vydaly do centra. Byly jsme u Prince a z terasy hotelu jsme pozorovaly krásy a ruch velkoměsta. Večer jsme dojídaly zásoby z domu. Vypravily jsme se do divadla ABC na hru se zpěvy Prodaná nevěsta v podání ochotnického divadla. Bylo to úžasné. Skandovali jsme ve stoje a s herci jsme se nemohli rozloučit.
 

3. den - první zkouška
 

Z ubytovny jsme vyrazily v 9 hodin. Cesta vedla na Vyšehrad. Kromě hřbitova jsme se zastavily i v kostele. Je nádherný. Setkaly jsme se také s děvčaty z Bohumína, které cvičí se švihadly. Vyměnily jsme si dojmy a pokračovaly na zkoušku do Edenu. Vše dobře dopadlo a v blízké restauraci jsme spořádaly kachnu s rýží a pikantní omáčkou. Zapily jsme tu dobrotu pivem. Večer byl v Tyršově domě program hostů z Dánska a Slovinska. Prošly jsme Kampou a jely na Zelenou louku u Kunratického potoka. Den jsme zakončily malinovým pivem s brambůrkami. Pavla si pochutnala na párečcích. Kolem 23. hodiny jsme uléhaly do našich postýlek.

4. den - Gala večer

Od 9 hodin jsme obdivovaly krásy Prahy. Obědvaly jsme až po zkoušce. S Aničkou jsme si daly uzené se zelím a bramborový knedlík. Pavla si vychutnala slepici na smetaně. Bylo to moc dobré. Vše jsme umocnily studeným pivem. Od 19 hodin jsme byly v Aréně v Holešovicích a sledovaly úžasné představení. Krásný program doplnili hosté – vynikající sportovci, např. Věra Čáslavská. Prostředí jsme my diváci umocnili dobrou náladou a nepřestávajícím bouřlivým potleskem. Večer lilo a tak jsme si vyhlédly báječnou čekárnu a u piva probíraly poslední dojmy s  místními štamgasty v pivnici ,,Dobrá sešlost“.

5. den - zkouškový

Od rána se na nás zase smálo sluníčko. Jely jsme na dopolední zkoušku. Obědvaly jsme u 4 bernardýnů. Hlad jsme měly jako 3 bernardýnky. Pavla si dala guláš, Anička smažený uzený jazyk s bramborovou kaší a já plněné knedlíky se zelím. Výborný oběd jsme opět zalily černým pivem. Kousek od naší ubytovny je TESCO. Jako správné ženské jsme ho nemohly minout. Nakoupily jsme něco na zub (uzený bůček, kvekry, housky, víno i hroznové, banány, sýry …). Pak jsme odpočívaly a večer jely na další zkoušku. Cestou jsme si nakoupily čelenky, bundy a tričko s logem Sokola, který letos slaví neuvěřitelných 150 let od založení. Také na dárky pro své milované jsme nezapomněly.

6. den - I. veřejné vystoupení - večerní

Dnes byla zkouška v 10 hodin také ve 3 odpoledne a ve 22 hodin jsme měly první vystoupení. Bylo už od rána velké vedro. Mezi zkouškami jsme vyhledaly příjemnou hospůdku s krásně cloněnou zahrádkou. Poobědvaly jsme játra s rýží. Vše zapily mokem. Od 17 hodin jsme odpočívaly. Těšíme se na první vystoupení. V 19,40 venku hřmí a honí se mraky. Usedáme do autobusu 106 a začíná lít. Byly jsme se podívat na slavnostní zahájení. Úžasné, velkolepé.

Jako zázrakem těsně před naším vystoupení přestalo pršet. Atmosféra v Edenu byla nádherná. Pak už spěcháme na 139 a kolem půlnoci jsme v pokoji. Řádně jsme naši premiéru oslavily.

7. den - II. veřejné vystoupení - odpolední

Do 9 hodin jsme odpočívaly. Dnes jsme se vypravily na Letohrádek na Bílé Hoře. Pak spěcháme na vystoupení. Cvičení dopadlo skvěle. Viděly jsme i závěr celého představení. Bylo opět vedro. Celou atmosféru jsme my diváci umocnili skvělou náladou a nepřestávajícím potleskem. Všechny jsme si poplakaly radostí i štěstím. Pak jsme se vydaly do restaurace dát si něco studeného. Setkaly jsme se také s Dášou a Katkou, které nám přijely fandit na stadion až ze Záblatí. Asi v 18 hodin jsme se vydaly do restaurace U CÍPU blízko Václaváku . Daly jsme si pečená žebra s chlebem, hořčicí a křenem. Zapily to mokem. Pavla si ho dala trojitý. Na pokoj jsme dorazily kolem 23 hodiny. Pavla si spokojeně chrupala a my s Aničkou s přeplněnými žaludky nemohly usnout. S Aničkou jsme trpěly až do rána. Po slivovicové dezinfekci jsme se opět dostaly do formy.

8. den – odjezd

Balíme se. Odjíždíme ve 14,17 hodin. Dáváme si věci do úschovny. Pak pokračujeme lanovkou na Petřín. Dáváme si kávu. Zpět pokračujeme pěšky. Opět obdivujeme krásy Prahy. Usedáme do vlaku rozjíždíme se domů. Začíná pršet. Za Kolínem navštívíme jídelní bar a sedíme u kávy. Báječně se bavíme. Za Olomoucí se vracíme na svá místa. Už jen kousek a jsme doma. Bohumín – vystupujeme a zpíváme naši hymnu ,,Nejlepší holky jsou holky sokolky ...“.  Loučíme se. Těšíme se na naše milované, kteří nás již netrpělivě očekávají.

Krásné zážitky umocněné úžasnými emocemi ze zkoušek i vystoupení v nás zůstanou ještě dlouho. Jsou nepopsatelné – musí se prožít.

Marta, T. J. Sokol Záblatí, cvičenka skladby ,,Česká suita“, Praha 2012